Susțin independența justiției!

Generații întregi am crescut cu ideea că trebuie să fii corect și cinstit și să faci tot posibilul să nu ajungi prin tribunale. Însă, viața te aduce în situații în care, uneori fără voia ta, ajungi să îți cauți dreptatea în instanță. Eu, ca și cetățean care trăiesc aici, la noi acasă, vreau să stiu pe ce mă bazez, care sunt insituțiile la care pot apela și vreau să am predictibilitate.

Cred că există o diferență de percepție și ea are legătură cu faptul de a fi avut vreo experiență cu sistemul de justiție sau pur și simplu de a conștientiza care este rolul unui sistem de justiție independent.

Îmi dau seama că acest subiect este unul care pare să nu aibă legătură cu mulți dintre cetățeni. Sunt preocupați cu viața de zi cu zi, cu rate la bancă, copii la școală, stresul zilnic de la locul de muncă. E greu să mai ai timp și de altceva. Când nu ai de-a face în mod direct cu sistemul de justiție, pare că nu are legătură cu tine. În realitate, însă, modul în care funcționează sistemul de justiție al țării are impact direct asupra calității vieții noastre.

Cu toții vrem o viață mai bună, salarii mai mari, școli, spitale, autostrăzi. Însă, fără o justiție independentă, care să aplice legea în mod corect și care să pedepsească vinovații dovediți de diferite infracțiuni, de la corupție la omor, nu vom progresa.

Suntem oameni și așa cum spuneam mai devreme, ajungem în situații în care suntem nevoiți să apelăm la justiție. E esențial ca în acel moment să simțim că putem avea încredere într-o justiție corectă, bazată pe egalitate în fața legii și nu una controlată politic.

Noțiunea de stat de drept subliniază diferența dintre un regim democratic și un regim dictatorial. Când vorbim de stat de drept, vorbim de separația puterilor în stat, garantarea drepturilor și libertăților fundamentale, asigurarea supremației Constituției, accesul liber la justiție.

În acest context, prevederile OUG 7/2019 afectează statul de drept, afectează interesele fiecăruia dintre noi. Îmi doresc o justiție independentă, care să nu fie controlată politic, indiferent de cine ajunge la guvernare. Îmi doresc o justiție care să aibă la bază intersul nostru, al cetățenilor.

Îmi doresc să regăsesc, în continuare, în sistemul de justiție cuvinte-simbol precum lege, demnitate, egalitate în fața legii, bună-credință. Cred că e datoria fiecăruia dintre noi să ne asigurăm ca principiile statului de drept sunt respectate.


This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException