Incriminarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive – inițiativă legislativă

CABINET PARLAMENTAR – DEPUTAT LAVINIA COSMA

CIRCUMSCRIPȚIA ELECTORALĂ NR. 28, JUDETUL MUREȘ

Str. Primăriei, Nr. 2, Municipiul Târgu Mureș, județul Mureș

Telefon: 0372.651.160, e-mail: lavinia.cosma@cdep.ro

 

COMUNICAT DE PRESĂ

INCRIMINAREA PRODUSELOR SUSCEPTIBILE DE A AVEA EFECTE PSIHOACTIVE

             Am depus propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 (republicată) privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare. Prin această propunere legislativă se dorește incriminarea produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive.          

Inițiativa este semnată de deputați din toate grupurile parlamentare.          

Viața unui tânăr nu are culoare politică și este de datoria noastră să ne protejăm copiii.

Motivele care stau la baza acestei propuneri legislative:

  1. Instituțiile de învățământ din România se confruntă în momentul de față cu o foarte mare problemă și anume consumul de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
  2. Dealerii de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive au început să comercializeze astfel de substanțe în incinta școlilor și a parcurilor frecventate de minori, întrucât aceștia, datorită vârstei fragede sunt mai ușor de influențat, iar din dorința, specifică vârstei, de a experimenta, devin foarte ușor dependenți de astfel de substanțe, abandonând școala, generând conflicte cu părinții sau cu profesorii.
  3. Nevoia de a-și procura doza zilnică, îi determină pe unii dintre aceștia să-şi vândă bunurile personale, ale părinților, prietenilor sau efectiv să predea aceste bunuri dealerului stradal contra unei doze sau să-și amaneteze bunuri personale sau ale rudelor pentru a obține banii necesari. Totodată, unii consumatori ajung în starea de a comite infracțiuni de felul tâlhăriilor sau furturilor, în vederea obținerii banilor necesari pentru doza zilnică.
  4. Substanțele comercializate de către traficanții de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie un real pericol pentru persoanele care consumă astfel de substanțe, provocând dependență.
  5. Pericolul constă în faptul că aceste substanțe sunt asemănătoare drogurilor de mare risc, însă la un preț mult mai accesibil pentru consumatori și mult mai ușor de procurat pentru dealeri.
  6. Sunt obținute sume uriașe de bani de către cei care comercializează astfel de substanțe, deoarece cererea pe piață este foarte mare, rezultată din dependența consumatorilor, prețul în stradă a unui produs fiind foarte accesibil oricărei persoane (de exemplu prețul variază în funcție de intensitatea efectelor și concentrație, între 20-100 de lei).
  7. Datorită dealerilor stradali care își comercializează marfa în locuri publice și a persoanelor interesate de droguri și de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive pe care le consumă în locuri publice, parcurile, școlile, locurile de joacă pentru copii, scările și gangurile de bloc, nu mai prezintă siguranță pentru locuitorii orașului.

           Propunerea legislativă a fost elaborată în cadrul unui grup de lucru din care au făcut parte Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Direcția de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO), Agenția Națională Antidrog (ANA), precum și alte instituții cu atribuții pe linia combaterii și prevenirii traficului și consumului de droguri.  

Inițiativa legislativă și expunerea de motive se regăsesc aici:

Expunerea de motive

Forma inițiatorului    
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException